top of page

Bestuur, projectleider en adviseurs

19-Herman van Bergen_Harvest.JPG

Het Bestuur

De Beeldentuin Blue Bay wordt bestuurd door een enthousiast en onbezoldigd bestuur dat zowel de Stichting op Curaçao als de Nederlandse zusterstichting beheert die precies dezelfde doelstelling en beleid- en activiteitenplan nastreeft. 

Overig Team/ Adviseurs

vp8pTP7e7sTsZCJVnXHQiGFxTf3L3vzKhyynLhC7gj7aYwmpVFfXMx_xL9NFxC7NwppjK_gA69THjdd_SVqimHrroS

Saskia Meijer

Projectleider

Saskia Luckmann-Meijer is sinds 2021 de projectleider van de Beeldentuin Blue Bay. Zij studeerde kunstgeschiedenis en kunstbeleid en -management aan de Universiteit Utrecht. Ze werkte als conservator in musea zoals de Stadshof te Zwolle en de Anne Frank Stichting en realiseerde o.a. tentoonstellingen, publicaties, films en lesmateriaal over culturele en historische onderwerpen. Voor het Wereldkinderfestival ontwikkelde zij lesmateriaal en produceerde zij mede het jaarlijks reizende festival met buitenlandse jeugdtheatergroepen waaronder een Caribische editie. Naast de Beeldentuin Blue Bay is Saskia tevens verbonden aan Stichting de Cultuur Kameleon.

EKIT4al-R-CnYigRl6ocMjVAzM_WLrcn9YYXtnh1d2_QoJPbuLjuFHlqb2KFDjpCilYNZ7wGwF3KBYX3OdbrJqYpCQ

Jan Gulmans

Adviseur

Jan Gulmans (1945) was de oprichter en voorzitter van de Stichting van 2017 tot 2021, en de drijvende kracht van de verdere ontwikkeling van de Beeldentuin. Hij verzamelt al meer dan 40 jaar tekeningen, etsen, zeefdrukken, litho’s, schilderijen en sculpturen. Hij heeft een zwak voor de beeldhouwkunst. Of dat nu in glas, karton, textiel, steen, marmer, ijzer of brons is gevormd, het maakt niet uit. Hij beperkt zich tot de kunst van Nederlandse en Antilliaanse kunstenaars, van wie de meesten op Curaçao hun werk maken. Sinds 2013 schrijft hij geregeld over kunst en cultuur in het Antilliaans Dagblad. Een bundeling van 54 artikelen uit genoemde krant is in 2019 in boekvorm uitgegeven met de titel Beeldende kunst van Curaçao, Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten, door LM Publishers, Volendam, Nederland. Ook het belang van kunst en cultuur voor de ontwikkeling van het toerisme heeft zijn aandacht. (foto: Louise Brecheisen)

p-qNUJvv2CJV0TGbQZ3DcrFLACuK874pWtm4AKz3hUCcd3B-_HIT0InksTYsNhiehny3MvCWBVzy8VqlIa6yz_Rbmt

Freddy Curiel

Adviseur

Freddy Curiel is geen kunstkenner maar wel een kunstliefhebber. Zijn affiniteit met kunst en cultuur heeft hij onder meer tot uitdrukking gebracht met zijn jarenlange voorzitterschap van de Raad van Commissarissen van NV Stadsherstel. In de gebouwen van deze organisatie zijn en worden nog steeds diverse kunstactiviteiten ontplooid. Doordat hij groot belang hecht aan educatie, is zijn belangstelling voor de Beeldentuin nog meer geprikkeld. Dit beeldenpark in de openlucht zal van toegevoegde waarde blijken voor scholen en andere vormingsinstituten. Door zijn connecties met vele maatschappelijke organisaties, zal hij stimuleren dat de steun voor dit unieke beeldenpark breed gedragen wordt.

AmMNK3tlRKyyee0PllvFwfYPOyFZ8EsVAaCl1OCiVFzJvL55XPZBmDlkW4JKdQjw2-wz8pkSngKXyUL770lzmrEV0E

Nicole Henriquez

Adviseur

Nicole Henriques (1955) is mededirecteur van Galerie Landhuis Bloemhof, curator, verzamelaar en auteur. Na haar opleiding publiciteit en marketing aan de École Supérieure de Presse in Frankrijk heeft zij zich vanaf 1980 onder meer toegelegd op het schrijven over kunst en organiseren van tentoonstellingen in binnen-en buitenland. Zij is specialiste in naïeve kunst van Curaçaose bodem, heeft research en productiewerk gedaan voor de biografie over Hipolito Ocalia, de belangrijkste Curaçaose naïeve schilder (1992), heeft de naïeve kunst op de expositie ‘Bida i Kolo’ in het Stedelijk Museum in Schiedam in 1988 mede verzorgd en is bij een tweetal exposities in het toenmalige Museum de Stadshof in Zwolle in 1995 en 1999 als curator opgetreden. Zij is mede-auteur van 'Curaçao - Dutch Caribbean Architecture & Style’ en ‘Het Gouverneurshuis van de Nederlandse Antillen’. Henriquez is voorzitter van de Stichting Exploitatie Bloemhof. Zij heeft een uitgebreid netwerk met onder meer curatoren van bekende musea. Zij is sinds 2014 lid van de ‘Board of Trustees van Museum Beelden aan Zee’ in Scheveningen voor hedendaagse Caribische (beeldhouw) kunst.

qia0bn21sOTbqCyldgtIb5ug5ACFla0RuXwee8UvG1W2-p4q7xYwAQPGtIlLOOgVAvpvO-bA71TScK93-mzuqRKFxh

Jan Teeuwisse

Adviseur

Jan Teeuwisse (1955) is hoogleraar Geschiedenis, Theorie en Praktijk van de Moderne Beeldhouwkunst aan de Universiteit van Leiden. Hij was vanaf 2002 tien jaar lang directeur van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en was vanaf 1990 tot 2002 hoofdconservator Moderne Kunst bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag. Hij is o.a. auteur van boeken over Nederlandse beeldhouwers als Sondaar, Kaas, d'Hont en Wezelaar (dissertatie), redacteur van tijdschriften waaronder RKD Bulletin, bestuurslid van Stichtingen, lid van adviescommissies, jurylid en lid van Vetting Committee TEFAF. Hij heeft tientallen inleidingen, lezingen en voordrachten gehouden over (beeldhouw)kunst. Bouwstenen voor zijn nog te verschijnen magnum opus over de moderne beeldhouwkunst zijn te vinden in zijn oratie uit 2013 'Nederland beeldhouwland, een apologie' geheten.

BGylxYg0NcJfJwQ_sNhW9uUzj_HcbqD6teg6tr_EAUt9dw-uzTzlt9VCjnx2uLqirq15TLztFm131dMikwYxyLvMsz

Jennifer Smit

Adviseur

De Curaçaose drs. Jennifer Smit (1951) is kunsthistorica, onafhankelijk curator en auteur. Zij schrijft kunstrecensies voor het Antilliaans Dagblad. In 1996 publiceerde zij het standaardwerk Monumenten en standbeelden van de Nederlandse Antillen. Zij was in 1999 hoofdcurator van de megakunsttentoonstelling ‘Arte 99’ op Curaçao. Met Adi Martis schreef zij in 2001 Arte, het eerste overzichtswerk van de geschiedenis van de beeldende kunst op de Nederlandse Antillen en Aruba. In 2003 ontving zij van het eilandgebied Curaçao de prestigieuze Cola Debrot-prijs voor cultuur. Met Felix de Rooy stelde zij in 2010 de tentoonstelling ‘Antepasado di Futuro: Curaçao Classics Visual Arts 1900-2010’ samen. Hun gelijknamige boek verscheen in 2012. Datzelfde jaar schreef zij een essay over Curaçao in de Yale-publicatie Caribbean: Art at the Crossroads of the World. Bij de herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij in het Koninkrijk was zij in 2014 curator van de expositie ‘Exploring the Past to Envisage the Future’ in het Curaçaosch Museum.

AL9f1a98cRlIwtFDpvjheHa0xOir5jtSu7tn1bWqLe1hp3YglZ9Y_8g7ep7hvMsVxSMQGC_SeJjBvKQeLtjluOGlM1

Lusette Verboom-Fairbairn

Adviseur

Lusette Verboom (1956) is eigenaar van Galerie Alma Blou, curator, verzamelaar en auteur. Lusette opende de Gallery ‘Kas di Alma Blou, Gallery and Giftshop’ in 1996 in de stad, waarna ze met de gallery verhuisde in 2006 naar het monumentale landhuis Habaai. Gallery Alma Blou legt zich vooral toe op het tentoonstellen van kunst van de meest vooraanstaande lokale en internationale kunstenaars. Als voorzitter van de stichting Arte ’99 was ze verantwoordelijk voor de expositie ‘Antepasado di Futuro’ georganiseerd in 2010 ter viering van het verkrijgen van een autonome status van Curaçao binnen het Koninkrijk der Nederlanden en de publicatie van het gelijknamige boek. Ook was ze mede-auteur van het boek Gouverneurshuis van de Nederlandse Antillen, Een rondgang langs de Antilliaanse en Nederlandse Kunst, 2008, uitgegeven door het Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen. Ze is uitgever van 3 publicaties Galeria di Artista 1, Babs de Brabander, 2, Gea Bos en 3 Elis Juliana. Ze is uitgever van het boek 'Haiku den lus di Animal / Haiku met dierenstemmen’, Elis Juliana, 2007. Ze is medevertaler Papiamentu van het boek ‘Yubi Kirindongo - Rebel in Art and Soul’. Van 2003-2008 verzorgde ze een lokale kunstrubriek voor de Antilliaanse Nieuwsbrief in Nederland en schreef ze verschillende artikelen over kunst in de lokale dagbladeren.

hh-jFLAusNneuTeE_T831a-_PDZQzA9ixHEnqWstBVRW977nW66L_d6rTwwddK1J1A38GNHZereWhytSQUNKc_OdX3

Thomas Meijer zu Schlochtern

Adviseur

Thomas Meijer zu Schlochtern (1946) is freelance tentoonstellingsmaker en adviseur. Tot 2011 werkte hij voor het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam waar hij verantwoordelijk was voor het internationale beleid. Van 2003 tot 2006 was hij directeur van de tentoonstellingsruimte TENT in Rotterdam. Eerder werkte hij als senior stafmedewerker Beeldende Kunst voor de Rotterdamse Kunststichting. Hij was directeur van de Amsterdamse Kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae en educatief medewerker bij het Van Abbemuseum te Eindhoven. Thomas Meijer werkte aan diverse tentoonstellingen waaronder Sonsbeek 86 in Arnhem; IS in de HAL (1989) in opdracht van het Fonds Beeldende Kunst Vormgeving en Bouwkunst; de Nederlandse inzending Biënnale van Cairo (1996) en Manifesta Rotterdam (1996). In 2006 initieerde hij het vierjarig kunstproject Paramaribo Span waaraan 27 kunstenaars uit Suriname en Nederland deelnamen. In 2013 schreef hij de monografie over de Curaçaose kunstenaar Yubi Kirindongo die verscheen bij zijn tentoonstelling in Museum Beelden aan Zee te Scheveningen (2014).

bottom of page